Tuesday, 3 September 2013

Riitit ja rituaalit

Levy on masteroitu. Valmiina siis viimeinen silaus musiikille, jonka jälkeen lättynen on valmis painettavaksi. Masterointi on rituaali. Siinä äänimaailma tasapainotetaan ja yhtenäistetään. Kappaleet saatetaan soimaan samalla volyymilla ja tämän jälkeen luodaan master-tiedosto joka lähtee painoon. Toiminnassa on jotakin harrasta. Siinä musiikki siirtyy lopulliseen olomuotoon, jonka jälkeen sitä ei enää muuteta. Kaikki on valmiina siirtää materiaalia toiselle puolelle, kuulijoiden pariin.

PHP.n levy masteroitiin Keski-Suomen Twin Peaksissa eli Kuhmoisissa, jonne bussi vei aamulla peltomaiseman keskelle ja palautti illalla Helsinkiin hakien laiturista "etelään". Päijänteen vesi kimalsi auringossa ja lämpömittarikin kipusi vielä kesän viimeisenä päivän yli kahdenkymmenen. Virtalähde masteroinnin tiloissa levy soi kuulaasti ja kauniisti.

Takana on aikamoinen matka joka alkoi Berliinin ryteiköistä ja pusikkoretkistä ja päättyi kimaltelevan Päijänteen rannalle. Toivon että tämä projekti kuljettaa vielä paljon. Mielessä on tulevien keikkojen sovittaminen ja tottakai biisien esittäminen livenä. Muutamia rumpaleita parasta aikaa kuulostelen, katsotaas kenen kanssa homma parhaiten alkaa toimia. Ja lättynen, se matkaa painoon noin viikon päästä kunhan vielä kannet on tehty valmiiksi. Niin lähellä maalia.
Marraskuussa, samalla kun Blue Star Kachina (no joo, oikeasti Komeetta ISON) matkaa pohjoisella taivaalla ja maailma pohtii olivatko Hopit oikeassa vaiko kenties NASA, julkaistaan myös tämä pieteetillä rakennettu taideteos. Aion hakea kiikarit tai kaukoputken, tuijotella taivaalla patsastelevaa pyrstötähteä. Tähdenlennot ja niiden symboliikka. Aion toivoa. Ehkä se ei edes liity musiikkiin. Ehkä se liittyy mielenrauhaan, ehkä maailma on tällä levyllä kuitenkin loppujenlopuksi kaunis, vaikkakin olen onnistunut laittamaan jälleen kerran yhden maailmanlopun erääseen lyriikkaan.

Tulevia aikoja jännityksellä pohtien
Annina

No comments:

Post a Comment