Friday, 22 February 2013

Mesenaatti - aftermath

Tammikuun alussa alkanut mesenaatti-kampanja levyn rahoittamiseksi on nyt päättynyt. Hankkeeseen osallistui 86 mesenaattia ja yhdessä saimme kasaan 2449 € Kiitos kaikille osallistuneille ja ihanille apulaisille!! Aikamoista! Me teimme sen!

Täytyy sanoa että en tiennyt yhtään mitä odottaa kun kampanja alkoi, en uskaltanut toivoa mitään. Olen seurannut Kickstarteria ja Pledgemusicia ja osallistunut yhteisörahoittamiseen, mutta näistä kokemuksista ei voinut millään tasolla vetää mitään ajatusviivaa siihen mitä yhteisörahoittaminen Suomessa voisi olla. Pilottiprojekti oli hieno kokemus vaikka se hetkittäin aika vakavaksi vetikin, joinakin yön yksinäisinä tunteina tunsin vellovaa paniikkia ja ihmettelin että mitä oikein olen tekemässä. Minulla oli tekeillä levy, jonka musiikkia kukaan ei ole kuullut. Projekti, joka ei ole paljoa keikkaillut. Valtava riski. Miksi kukaan tukisi projektia, josta ei tiedä yhtään mitään? Mutta 86 ihmistä tuki. Kiitos teille, te uskotte tähän ja se merkitsee minulle uskomattoman paljon.

Valmistautuminen kampanjaan alkoi viime vuoden syksyllä. Kuulin mesenaatista facebookissa. Tässä vaiheessa toimin yrittäjänä ja tuskailin epävarman elämäni kanssa miten ihmeessä saan kokoon levyn budjetin.  Ilmoitin hankkeeni mesenaatille, jossakin vaiheessa tuli puheeksi pilotointi. Marraskuussa varmistui että hanke tehdään. Kuvasimme pätkiä videoon äänitysstudiolla, kotonani, haitaristin kotona, sekä tuulisella merenrannalla. Kirjoitin markkinointitekstejä, mietin vastikkeita ja toimitin käännöksiä. Videon spiikit äänitin yhden neliön vaatekaapissani, sukkahousuihin tungetun piparkakkumuotin läpi. (Se kuuluisa suhinafiltteri) Tammikuun alussa kampanja alkoi. Yön tunteina puhuin pimeässä ipadin videokameralle siitä miten kauhuissani olin ajatuksesta mitä jos kukaan ei lähde mukaan. Viikonloppuisin printtasin julisteita, liimasin niitä lumisateessa ja vein niitä kauppojen sisääntuloihin.

Kaikki tahot eivät yhteisörahoituksesta innostuneet, kaikkialle ei saanut kiinnittää mainoksia. Joku kommentoi että yhteisörahoittaminen on sitten "kauheaa puuhaa" joku huudahti "EIII" heti kuullessaan termin. Varsin värikästä siis. Sitten oli niitä jotka jaksoivat toivottaa onnea matkaan ja tsemppasivat koko ajan. Niitä jotka sanoivat että ihan sama vaikka kukaan ei osallistu, pääasia että yritit. Ja niitä jotka sanoivat että perkele tästä tulee hyvä juttu ja osallistuivat. Muutaman maksullisen "promo" postauksen tein facebookissa. Niiden vaikutuksesta en tiedä. Näen tilaston, mutta kuulisin mielelläni joltain muulta näkyikö niitä missään ja jos niin olivatko hyviä vai ärsyttivätkö enemmän? Itseäni jatkuvat maksetut nostot fb.ssä lähinnä ärsyttävät, mutta pakkohan se oli kokeilla. Spämmäsin myös twitterissa, myspacessa, facebookissa, linkedinissä ja postasin videoita vimeoon ja youtubeen. Sekä lähetin sähköposteja, kyllä ... älyttömiäkin ehdotuksia ... noh niihin ei onneksi vastattu.

Joulukuussa aloimme valmistella tammikuun keikkaa Tavastialla. Tammikuussa valmistuivat videot ja esiinnyimme akustisella kokoonpanolla Hidria Spacefolkin lämppärinä. Tammikuussa tein myös ison päätöksen elämässäni ja luovuin kolme vuotta kestäneestä yrittäjyydestä. Palasin päivätöihin. Voisin kirjoittaa yrittäjyydestä oman lessons learned -artikkelin. Katsotaan, ehkäpä joskus kirjoitankin. Levyn budjetti on edelleen yksityishenkilön näkökulmasta tähtitieteellinen. Sen eteen teen töitä, kakkostöitä ja jossain välissä öisin koostan vielä levyn materiaaleja. Sosiaalisia suhteita voin ylläpitää sitten joskus keväällä kun tämä on ohitse. Levyn vastikkeet vaihtuivat puolivälissä kampanjaa.  Lisäsin korujen kuvat vihdoin listalle sekä laajennetun "lehden" ja "kirjan".  Lehdet, korut ja kirja ovat käyneet kaupaksi, lisäksi DVDtä on tilattu myös. Ja toki se itse levy! Levyä tilattiin sekä lahjaksi että omaan osoitteeseen, muutama kappale myös ulkomaille. Palaan kaikille tilaajille tarkemmin henk kohtaisesti tilauksiin liittyvistä asioista; aikatauluista, lahjalevyjen osoitteista ja muusta.

Koko tavoitesummaa emme saaneet kasaan, mutta saavutimme jotain vielä arvokkaampaa. Projektilla on faneja, seuraajia, ihmisiä jotka haluavat nähdä tämän valmistuvan.  Lisäksi sain vihdoinkin otettua projektin kautta konkreettisia askelia eteenpäin myös sivubisneksissäni. Suunnittelen korumallistoa. En tiedä milloin pystyn sen ajallisesti toteuttamaan, mutta nämä 3 korua, jotka on nyt mesenaatin kampanjaa varten tehty, ovat hyvä harjoitus kohti tulevaisuutta. Entäs se puuttuva summa tavoitteesta? Eiköhän se jostain hoideta. Olen sen verran pitkäpinnainen ja sitkeää lihaa, että tapana on ollut viedä kaikki projektit päätökseen. Te jotka tunnette minut, tiedätte että en anna periksi jos juttu on minulle tärkeä. Hommat tehdään ja ne hoituvat. Piste. Saattaa olla että avaan nettikaupan projektin jatkorahoituksille vielä erikseen. Katsotaan minne matka vie.

Nyt kun tämä kampanjahässäkkä on ohitse, vedän henkeä ja sitten vuorossa viimeinen ponnistus levyn äänityksiä eli laulut. Ne ovatkin itselleni se kaikista haastavin urakka. Kerma kakun päällä. Tätä luvassa maaliskuussa. Studiovastikkeita ostaneille tiedoksi; voitte valita haluatteko tulla kuuntelemaan lauluäänityksiä vaiko miksauksiin kuten alkuperäinen vastike. Palaan tähän henk koht meilitse.

Ja mitäs jännää sitten muualla yhteisörahoituksen maailmassa;
itse odotan että IAMXn uusi levy putkahtaa postista. Mesenoin heitä vinyylin ja cd.n verran. Ja uusi hanke, jota aion ehdottomasti itse tukea: Nuorgamin printti!
http://www.mesenaatti.me/projects/nrgm/
Tsekatkaas!

Ja nyt monin tuntemattomin terveisin
vaikenen hetkeksi ja sitten ...
valmistelemaan lauluäänityksiä

No comments:

Post a Comment